Din ce în ce mai mici sunt pedepsele aplicate agresorilor de poliţişti sau, în acest caz, de pompieri. Expuşi la tot felul de pericole, oamenii legii se văd abandonaţi şi de magistraţi, care în loc să îi „plesnească” pe agresori cu pedepse drastice, ei îi „mângâie” cu nişte condamnări de toată jena. Se întâmplă la Vâlcea, din păcate, iar cazul pe care vi-l prezentăm acum nu este singular.
Ce s-a întâmplat…
Vă anunţam anul trecut, mai exact în luna octombrie 2016, că un individ din localitatea Amărăşti a fost arestat preventiv după ce în seara zilei de 30 septembrie 2016 el a agresat poliţiştii şi pompierii care au ajuns la locuinţa sa pentru a aplana un conflict pe care chiar bărbatul îl crease. Constantin Oprea, un personaj recalcitrant şi violent, a dat foc unei căpiţe de fân şi îşi ameninţa familia cu alte nenorociri. La faţa locului au ajuns prima data doi poliţişti, care au constatat că scandalagiul îşi ameninţa în continuu atât nevasta, cât şi fratele. Astfel, oamenii legii au intervenit şi au încercat să-l determine pe bărbat să renunţe la atitudinea agresivă. Numai că, individul a devenit şi mai violent şi, la un moment dat, după înjurăturile de rigoare adresate organelor de cercetare, el a scos un cuţit de pe mâneca bluzei şi i-a ameninţat pe poliţişti.
Între timp, la locul cu pricina au ajuns şi pompierii pentru a stinge flăcările de la căpiţa de fân în speranţa că nu se vor extinde şi la alte bunuri. Atunci Constantin Oprea a început să arunce cu pietre şi în poliţişti şi în pompieri, avariindu-le echipajele. Scandalul a fost unul de amploare, până la venirea mascaţilor, care au reuşit să-l imobilizeze, să-l încătuşeze şi să-l ducă la sediul Poliţiei pentru audieri.
Agresorul, arestat şi judecat
Ei bine, agresorul a fost arestat preventiv pe data de 7 octombrie 2016, iar ulterior procurorilor Parchetului Drăgăşani l-au trimis în judecată pe rolul Judecătoriei Drăgăşani. Magistratului de caz nu i-au fost necesare decât trei şedinţe de judecată, după care a pronunţat sentinţa, aplicându-i scandalagiului de la Amărăşti o pedeapsă destul de mică în comparaţie cu faptele sale. Astfel, pentru că a agresat poliţişti şi pompieri şi le-a pus viaţa în pericol, Constantin Oprea nu va sta după gratii decât 1 an şi 4 luni.
„Condamnă inculpatul OPREA C. CONSTANTIN, la 10 luni închisoare (persoană vătămată TUDOR ŞTEFAN – LUCIAN). (…) Condamnă inculpatul OPREA C. CONSTANTIN 10 luni închisoare (persoană vătămată CHIRIŢĂ CONSTANTIN). (…) În baza art.38 alin.2 cu aplicarea art.39 alin.1 lit.b Cod penal, cu referire la art.96 alin.5 Cod penal şi art.44 alin.2 Cod penal, contopeşte pedepsele cu închisoarea stabilite mai sus (de 10 luni închisoare, 10 luni închisoare şi 8 luni închisoare), în pedeapsa cea mai grea, de 10 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 6 luni închisoare şi dispune ca în final inculpatul OPREA C. CONSTANTIN să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 4 luni închisoare cu executare. În baza art.45 alin.3 lit.a Cod procedură penală, aplică inculpatului OPREA CONSTANTIN pedeapsa complementară cea mai grea, constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, respectiv: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art.45 alin.5 raportat la art.45 alin.3 lit.a Cod procedură penală, aplică inculpatului OPREA CONSTANTIN pedeapsa accesorie cea mai grea, constând interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b Cod penal, respectiv: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În baza art.404 alin.4 lit.b Cod procedură penală raportat la art.208 alin.4 Cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive a inculpatului OPREA C. CONSTANTIN. În baza art.404 alin.4 lit.a Cod procedură penală raportat la art.72 Cod penal, deduce din durata pedepsei perioada reţinerii de 24 ore (30.09.2016) şi arestării preventive, de la 07.10.2016 la zi. În baza art.7 alin.1 din Legea nr.76/2008, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat pentru obţinerea şi stocarea profilului genetic al acestuia în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, care se va realiza conform art.7 alin.2 şi 3 din acelaşi act normativ” – se arată în sentinţa pronunţată în data de 8 februarie 2017, la Judecătoria Drăgăşani.
Despăgubiri către IPJ Vâlcea
Pe de altă parte, procesul s-a judecat şi pe latura civilă, iar inculpatul va fi obligat să plătească despăgubiri către Poliţia Vâlcea în sumă de aproximativ 3.444 lei.
„În baza art.19 şi 397 Cod procedură penală raportat la art.1357 Cod civil, admite acţiunea civilă formulată de partea civilă INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN VÂLCEA şi obligă inculpatul să achite părţii civile suma de 3.444,92 lei despăgubiri civile. Ia act că persoanele vătămate TUDOR ŞTEFAN – LUCIAN şi CHIRIŢĂ CONSTANTIN nu se constituie parte civilă. În baza art.112 alin.1 lit.b Cod penal, dispune luarea măsurii confiscării speciale cu privire la un cuţit în lungime totală de 27 cm, cu mâner din plastic, în lungime de 14 cm şi lăţimea de 2,5 cm aparţinând inculpatului Oprea C. Constantin, aflat la camera corpuri delicte din cadrul Judecătoriei Drăgăşani. În baza art.274 alin.1 Cod procedură penală. Obligă inculpatul OPREA C. CONSTANTIN la 1.050 lei cheltuieli judiciare faţă de stat. Onorariu avocat oficiu în sumă totală de 520 lei se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare” – se mai arată în sentinţă.